Skip to the content

Att arbeta offshore med Indien

Spot On har sedan ett antal år tillbaka satsat på ett "remote team" i Indien. För vår del har det gett oss många fördelar, till exempel att kunna växla upp och leverera projekt snabbt till våra kunder. Vi har även förstås fått möjligheter att lära känna en för oss ny kultur och mycket härliga människor! 

 

Vi har valt att ingå ett nära samarbete med bolaget Bridge Global. Bridge har med sitt huvudkontor i Sverige försökt att anamma en svensk ledarstil i ett annars ganska strikt hierarkiskt land. Vi har ett eget Spot On team som just nu består av 8 indiska utvecklare som enbart jobbar med våra projekt. För oss är det viktigt att vi inte har ett "vi och dom" tänk, utan snarare tvärtom - det här är våra kompisar och vi är måna om att de alltid förstår vad som skall göras, har möjlighet att utvecklas och att vi har det så roligt som möjligt på vägen till vårt mål. Kanske är det också därför vi inte behövt dras med stor personalomsättning som många andra offshore-bolag gör? 

För att lära känna varandra ännu bättre (utöver den dagliga kontakten via Skype i olika projekt) brukar vi försöka åka och hälsa på varandra när tillfälle ges. Samtliga från Bridge spenderade i omgångar våren 2017 i Sverige på våra kontor i Jönköping och Göteborg, och för några veckor sedan var det dags för två från Spot On att hälsa på i Kochi. Den här gången blev det Adam, vår Offshore-manager och Peter, vår projektledare som fick lyxen att komma ifrån "vårvärmen" i Sverige. 

Peter, vad skulle du säga var det som gjorde störst intryck på dig med resan? 

Överlag tyckte jag att Kochi som stad var fantastisk och på många sätt mycket mer high-tech än vad jag trodde. Det finns bland annat en metro som går på pelare över övrig trafik som lätt hade platsat i vilken europeisk storstad som helst. Det finns en växande medelklass i Indien vars liv påminner väldigt mycket om en vanlig svensk familjs. Sen tyckte jag förstås också det var jättekul att träffa de kollegor jag pratar med dagligen i olika projekt, det blir en helt annan sak att ses på det här sättet. Det är också en fantastiskt gästfrihet och omhändertagande kultur! 

Adam, du som jobbar med att stärka relationen till vårt team i Indien, hur ser det ut rent tekniskt med kunskaper, kodspråk osv? 

Teamet vi jobbar med består i stort sett enbart av seniora utvecklare och testare. Vissa av dem är specialister på Litium men många behärskar även andra plattformar. Det finns även ett specialteam som vi ännu inte hunnit ha några gemensamma projekt med men som jag ser mycket fram emot. De har stora kunskaper inom olika open-source plattformar som Magento, är testautomatiserings- och mobilutvecklingsexperter. Jag passade även på att ha utvecklingssamtal med samtliga för att bättre kunna nyttja varje medarbetares styrkor och kunskaper i kommande projekt. 

Spot On