Skip to the content

6 saker att tänka på när du shoppar efter ny e-handelsplattform

Att e-handeln slår nya handelsrekord varje år är knappast en överraskning för någon längre. För en B2C e-handel krävs att plattformen klarar det enorma trycket under alla reor och för B2B e-handel krävs flexibilitet och utbyggbarhet. 

Då en ny e-handelsplattform ska hålla länge och innebär ett stort ekonomiskt beslut vill vi därför lista våra 6 bästa tips på vad du som beställare skall titta efter och tänka på inför en upphandling, allt för att inte riskera att kasta pengarna i sjön.

1. Välj en plattform där du själv kan utse implementationspartner

På så sätt kan du välja att jobba med den partner som passar dina förutsättningar bäst. Vårt råd är att leta efter en partner som ger dig möjligheter att optimera din e-handel i framtiden, inte bara bygga en enskild produkt som levereras vid ett tillfälle. Med en plattform som har flera olika partners kan du också byta utan att ändra något på redan betald konsulttid.

 2. Välj en plattform där du har access till underliggande data

Om du väljer att byta plattform vill du ju självklart ha tillgång till den data som du under tiden samlat på dig. Det är data som kommer stå till grund för flertalet av dina framtida affärsbeslut och därför måste det vara smidigt för dig att exportera/importera ut denna. Är all data inlåst kan detta sätta stopp för framtida migreringar, flyttar och rapportfunktioner.

 3. Välj en plattform med flexibelt API

Det är få plattformar idag som inte har någon typ av tredjepartssystem kopplat mot sig. Det kan handla om affärssystem, lagerhållningssystem, kopplingar mot kommunikationstjänster som automatiserad epost osv. Se till att systemet du tittar på är öppet och inte låser in dig och ditt företag i plattformens egenutformade tjänster.

4. Se till att du har möjlighet att växa i plattformen

Välj en plattform med möjlighet att snabbt och enkelt skala upp din affär, men där det finns möjlighet att till en början betala efter antalet transaktioner eller produkter. Ta höjd för att du skall kunna anordna kampanjer, reor eller andra typer av erbjudanden som blir trafikintensiva.

5. Välj en plattform med stöd för språk, valuta och flertalet betalmodeller

Du kanske inte för avsikt att erövra världen, eller ens Sverige just nu – men våga dröm stort och se till att alla som vill läsa din sida på engelska får möjlighet till det. Alla är inte heller nöjda med att enbart kunna betala via kort eller faktura utan kräver kanske Swish, Paypal, Klarna eller andra möjligheter.

6. Välj en plattform där leverantören har bra referenscase

Det måste kanske inte nödvändigtvis vara bolag inom samma bransch som ditt företag, men fråga gärna leverantören om de har någon befintlig kund du kan prata med för att säkerställa att support och kompetens fungerar på det sätt du vill ha det.

Har du frågor gällande ovan, vill bolla lite idéer eller bara komma förbi på en kaffe och höra lite mer om vad framtidens tjänster inom e-handel kan vara? Varmt välkommen att kontakta oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev