Skip to the content

Spot On teamar upp med Hello, Girl!

Hello, Girl! är ett initiativ startat av Science Park och Jönköping University tillsammans med företag, lokala aktörer och skolor. Genom en tvådagarskurs i programmering får unga kvinnor möjlighet att testa på och lära sig mer med hjälp av olika duktiga handledare från lokala webbutvecklingsbyråer. Målet är förstås att få upp intresset för utveckling och programmering hos kvinnor då branschen idag överlag tenderar att i förstahand attrahera män.

På Spot On är vi förstås superglada över att få chansen att vara med och påverka. Sophie Kores, projektledare på Spot On kommer vara med och handleda i helgens utbildning. Vi bad Sophie och Niclas Frid, konsultchef, svara på ett par frågor.

Hej Niclas och Sophie, berätta varför ni tycker det är så viktigt att engagera sig i den här typen av projekt?

Sophie - Det är jätteviktigt att jobba med att få in fler tjejer i vår bransch, och programmering är en stor del i den. Det är spännande, utmanande, kreativt och framförallt väldigt roligt. Den insikten tycker jag det är viktigt att vi försöker sprida vidare. Vi som vet måste sprida hemligheten!  

Niclas - Vi litar så klart till forskningen som stödjer att en grupp med mer mångfald presterar bättre än en rent homogen grupp människor. Några andra goda effekter är färre sjukskrivningar, fler och bättre idéer och en härligare stämning.

Vad tror ni att initiativ likt Hello, Girl! betyder för Spot On?

Sophie - Min förhoppning är att det om 5 år inte kommer vara några problem att hitta kvinnliga utvecklare, arkitekter eller annan teknisk kompetens. Vi vill bidra till en mer jämställd bransch och jag tror att en stor del att nå dit är med initiativ som detta. Vi är övertygade om att det kommer gynna alla, även Spot On. 


Niclas - Vi har länge jobbat med att attrahera fler kvinnor till branschen, och då inte enbart till traditionella ”omhändertagande” roller som HR, administration, assistent etc. Vi har ett högt uppsatt mål att inom en snar framtid vara 50/50 i könsfördelning. Det handlar inte om att kvotera utan mer att faktiskt titta på vilken typ av värderingar vi som bolag faktiskt står bakom, hur vi formulerar annonser för att tilltala ett bredare urval och att vi faktiskt alltid ger sökande kvinnor chansen att få komma på intervju.

 

Vilka är era bästa tips för de som vill testa på att börja koda?

Sophie - Det beror förstås lite på vilka grundkunskaper och kanske ålder på den som vill börja. Är det på grundskolenivå finns tex Scratch eller till exempel Code Combat. Har man kommit upp lite i ålder och läskunnighet så finns det ju allt från Microsofts egna Microsoft Learn och även Code Academy.

Har man kodat lite javascript men vill pröva lite nya grejer är CodePen en bra källa till inspiration och lärdom. Eller varför inte Egghead och Glitch

Niclas - Precis, de Sophie nämner ovanför är superbra! Sen går det ju alltid att googla sig fram, kolla Youtube, se om det finns några gratiskurser online eller bara ta rygg på någon som kan lära ut direkt på plats. 

 

Hur ser behovet av arbetskraft ut på Spot On just nu?

Niclas - Vi är i ett expansivt läge där vi träffar mycket kunder och har många spännande projekt på gång. Tidigare har vi inte riktigt känt att vi haft kraft eller möjlighet att ta emot exempelvis examensarbete, praktikanter och annat men vi hoppas ha en bättre möjlighet nu framöver. Vi brukar vara duktiga på att posta nya möjligheter på jobs.spoton.se så lägg det som ett bokmärke i webbläsaren!  

 

Om Hello, Girl!

Målet med kursen är att låta deltagarna testa på hur det är att programmera, för att se om det är något för dem. Eftersom kursens lärare arbetar på olika IT-bolag runt om i Jönköping ges deltagarna dessutom möjligheten att nätverka och skapa kontakter med potentiella framtida arbetsgivare. Under tvådagarskursen Hello, Girl! får deltagarna lära sig grunderna inom kodning samt de vanligaste teknikerna som används vid webbplatsbyggen. De får med hjälp av HTML, CSS och Javascript skapa en grundläggande hemsida som är färdig att publiceras vid kursens slut.

Nyfiken på nytt jobb?

Se om vi har några tjänster på Spot On som skulle passa just dig!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev