Skip to the content

Välj rätt PIM-system för din verksamhet

För att kunna investera i ett PIM-system där du får en bra och ordentlig kontroll över all din produktdata behöver du först reda ut vilket typ av PIM-system som passar dig och din verksamhet. Vi har samlat några punkter nedan som du bör ha med dig in i en utvärdering av olika system du kan stöta på.

Hur jobbar ni med era produkter idag?

Om du säljer dina produkter för egen räkning idag så kan du sannolikt styra och välja ditt produktflöde i PIM:et ganska fritt själv efter vad som passar er verksamhet. Jobbar du däremot enbart mot återförsäljare eller till exempel marknadsplatser så kommer det ställas krav på ditt PIM-system att det kan anpassas och leverera ut data i rätt format.
Likaså spelar det roll vilken typ av produkter/tjänster du säljer - tekniskt komplicerade som ställer stora krav på att kunna välja och filtrera enligt olika attribut eller har du större nytta av mer mjuka värden såsom content i form av film och bild?

Tekniska förutsättningar och krav

Är ni bara ute efter ett PIM eller ser ni över hela er e-handelsplattform? Många e-handelsplattformar idag har även ett PIM-system inbyggt, en del dock mer avancerat än andra. Är detta nog för er eller kräver er verksamhet ett specialiserat PIM för att klara just era flöden och integrationer? Idag finns det massvis av olika typer av system på marknaden som fungerar för både monolitiska plattformar såväl som open-source. Dessutom kan det finnas vissa koncernstrategier som enbart tillåter en viss typ av system som får lagras i molnet, mjukvara från Microsoft eller något annat typ av krav som därmed minskar ditt urval. Prata gärna med oss om du är osäker!

Hantering av data

Du behöver ha funderat ut hur och var du skall lagra din masterdata. Föds din produkt i ditt affärssystem eller i ditt PIM? I de flesta fall är svaret på frågan affärssystemet och att produkten sedan ”kläs på” i PIM-systemet. För att detta skall fungera krävs en bra integration som antingen görs manuellt vid ett antal tillfällen eller så sköts det automatiskt i realtid. Beroende på hur komplex din produkt är kommer du behöva ta höjd för stora datamängder, snabb sökning och flexibel datamodell i ditt PIM.
Du kan även behöva fundera igenom rättigheter i systemet, skall vem som helst få göra vad som helst? Ska en stor del av innehållet hanteras manuellt behövs ofta särskilda datavyer, möjlighet till notifieringar och web2print-mallar.

Sist - men inte minst, var skall datan ta vägen efter det lämnar PIM-systemet. Till en e-handel, till en webb eller till ett kassasystem?

 

Sammanfattning
  1. Hur jobbar ni med era produkter idag? 
  2. Finns det några tekniska krav eller förutsättningar du måste ta hänsyn till? 
  3. Vilken roll fyller ditt PIM-system i din produkts systemflora? Grunden, mitten eller slutet?

Integrationer - så funkar det

Beroende på vilket typ av PIM-system du väljer så kommer du säkerligen också behöva fundera över integrationer gentemot andra system. Vi har stor erfarenhet av allt från olika ERP-system, lagersystem, betalsystem och annat. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Spot On